Perküsyon, vurmalı müzik aletleri ailesine üye olan tüm enstrümanların genel adıdır. Perküsyon, baget, fırça ve benzeri donanımlarla çalınabildiği gibi enstrümanına bağlı olarak sadece elle de icra edilebilmektedir. Bilinen en eski müzik yapma aracı öncelikli olarak ses, sesten sonra da perküsyon yani vurmalı çalgılar olarak kabul edilmektedir. Kelime kökeni Latince olan perküsyon, pek çok müzik türünde sıkça kullanılmaktadır. Tumba, Djembe, Cajon, Bongo, Marakas, Tef, Kudüm, Darbuka bunlardan birkaçıdır.
Ritim hayatımızın akışında doğal olarak bedenimizde de olan bir olgudur. Kalbimizin atışı, nefesimizi alıp vermemiz, yürüyüşümüz, göz kırpmamız, dans etmemiz, sayı saymamız, konuşmamız, düşündüğünüzde otomatik olarak hepimizin bireysel özellikleriyle farklılaşan ritimlerimizi farkedebilirsiniz.
Perküsyon atölyeleri günümüzde çoğu okullarda ve şirketlerde motivasyonu da arttırmak için toplu bir halde uygulanan atölyelerdir. Farklı kişilerin bir ritim oluşturmak için bir araya gelmesi ve bu ritmi yapabilmek için eğlenceli bir şekilde çalışması o kişiler arasında ki diyaloğun artmasına ve iletişimin gelişmesine katkısı olacaktır. Ritim eğitiminin özellikle sayısal zekaya katkısını vurgulayan uzmanlar, ritmik sayabilme, analitik düşünme, problem çözebilme gibi becerilerin ritim eğitimi ile pekiştiğini ve erken yaşlarda alınan ritim eğitiminin matematikte ki başarıya katkısı olacağını vurguluyor.
Duygusal gelişim ve değişimlerde, duygusal sorunlarda, içe dönüklük veya şiddet eğiliminde, ritim çalışmaları ve perküsyonun faydası olduğunu uzmanlardan sıkça duyuyoruz. Vurmalı çalgılarla yapılan seansların olumlu etkilerine yönelik yapılan araştırmaların olumlu olduğunu belirten uzmanlar ritim eğitiminin psikolojide de kullanıldığını, sanatsal faaliyetlere aktif katılımın insan sağlığı açısından olumlu etkileri olduğunu belirtiyorlar.