Klarnetin birçok çeşidi vardır.
Ülkemizde en yaygın olarak kullanılan şekli Sol klarnettir. Yurt dışında G veya Türk Klarneti olarak geçer. Bunun dışında Si bemol, Mi bemol, Bass klarnet v.s gibi çok çeşidi vardır.
Klarnet (klarinet ya da gırnata), sert ve dayanıklı ağaçlardan genellikle de abanoz ağacından yapılan üflemeli bir çalgı türüdür. Bir çeşit sert kauçuk olan ebonitten, ayrıca metalden yapılanları da vardır.
Klarnetler, beş parçanın birleşmesinden oluşur, bunlar:
Ağızlık (Bek)
Fıçı (Barel)
Üst gövde
Alt gövde
Kalak (Pavillon da denir)
Klarnetin gövdesi silindir biçimindedir. Kalak bölümü ise obuanın kalağına oranla daha geniştir. Dikkatlice yontulup biçimlendirilen bu kamış parçası, ağızlık üzerine takılır. Çalıcının nefesi ile titreşime geçirilen kamış, boru içindeki havayı titreşime geçirerek ses elde edilmesini sağlar. Çalıcının sol Klarnetlerin Çok kalabalık bir ailesi vardır.Buna benzer birçok türden oluşur..
Mi bemol küçük klarnet (yazılan notanın küçük üçlü ince sesini duyurur)
Re küçük klarnet * Do klarnet (yazılan notanın aynısını duyurur)
Si bemol klarnet (yazılan notanın büyük ikili kalın sesini duyurur)
La klarnet (yazılan notanın küçük üçlü kalın sesini duyurur)
Basset horn (Fa) (Yazılan notanın tam beşli kalın sesini duyurur)
Mibemol alto klarnet (yazılı notanın büyük altılı kalın sesini dyurur)
Si bemol basklarnet (yazılan notanın büyük dokuzlu kalın sesini duyurur)
La basklarnet (yazılı notanın 1 oktav ve küçük üçlü kalın sesini duyurur)
Si bemol kontrabasklarnet (yazılı sesin 2 oktav ve büyük ikili kalın sesini duyurur) eli yukarıda, sağ eli ise aşağıda olmak üzere az bir eğimle yere doğru tutulur.
Klarnet, tarihi 19. yüzyılda Chalumeau (Şalümo) adıyla orkestralarda icra edilen bu nefesli saz klarnetin atasıydı. Fransızcadan gelen bu isim nefesli sazların genel adıydı. Aynı yüzyılda Denner adlı çalgı yapım ustası Şalümo’yu geliştirerek bugünkü sisteme doğru ilk adımı atmıştır. 18. yüzyılda keşfedilen enstrümanın orkestraya dâhil edilmesi 1750 yılında olmuştur. 1800’lü yıllarda klarnetin oda orkestralarında yaygınlaşmasında Mozart’ın rolünün büyük olduğu bilinmektedir.
Klarnet çalmanın en önemli artılarından biri müzikal zekanızı geliştirmesi sağ ve sol el arasında koordinasyonu arttırması sonucu beyin yarım küreniz üzerindeki hakimiyetinizin artması, sağ ve sol beyninizi de aynı anda kullanıyor olmanızdır. Ayrıca üflemeli bir çalgı olan klarnet diyafram nefesini kullanmanız ve bunu gündelik hayatın bir parçası haline getirmenizden dolayı, doğru nefes alıp vermenizi sağlayacaktır. Bu sebeple sağlığınıza da fizyolojik ve psikolojik olarak katkısı olacaktır.
Herhangi bir enstrümanı çalmanın zaten insan sağlığına etkisi bilinirken, üflemeli bir enstürman çalmak da aynı zamanda nefesinizi, akciğer kapasitenizi geliştirmenize katkısı olacak bir süreçtir.