Telli çalgılar kategorisine dahil olan bu enstrümanda 36 siyah ve 52 beyaz olmak üzere toplam 88 tuş bulunmaktadır. Bu tuşlara bağlı olan bir çekiç mekanizması, gerilmiş ve akortlanmış tellere vurarak ses çıkartmaktadır.
Fransızca “clavecin”, İtalyanca “çembalo”, İngilizce “harpichord olarak adlandırılan klavsen adında bir enstrümanın geliştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. 14. Yüzyılda ilk örneklerine rasatlanan klavsen piyanonun atasındır. Çembalo’da da tuşlar ve teller vardır, ancak sesin şiddetini kontrol etmek mümkün değildir.
İlk Grnad Piyano İtalya’nın Floransa şehrinde Bartolommeo Cristofori tarafından 1709 yılında yapılmıştır. Klasik müziğin önemli temsilcilerinden J.S. Bach’ın da bir çembalo tamircisi olarak ilk piyanoyu denediği bilinmektedir.
Piyano Çeşitleri
Duvar Piyanosu (Upright Piano)
Grand Piyano’nun dikey versiyonudur. Grand piyanonun bütün özlelliklerini taşır. Sırtı duvara dayanan ve telleri dikey şeklinde yerleştirilen piyano çeşitleri akustik duvar piyanosu ya da konsol piyano olarak adlandırılır. Boyutları daha küçük olduğu için küçük mekanlarda kullanılmay uygundur.
Kuyruklu Piyano (Grand Piano-Horizontal Piano)
Üst kapağın açık olduğu ve seslerin ses tablası adı verilen üst kapak kısmından çıktığı ve tellerin yatay olarak sıralandığı piyanolar akustik kuyruklu piyanolardır. Piyano çeşitleri ve özellikleri incelendiğinde en yüksek sesi çıkaran piyanonun akustik kuyruklu piyano olduğu görülür. Tamamen el yapımı olan kuyruklu piyanolar ihtişamlı bir duruşa sahiptir.
Dijital Piyano (Digital Piano)
Dijital piyanolar elektrik akımlarını oscilator aracılığıyla frekansa dönüştürerek ses üretmektedir. Piyano çeşitleri ve özellikleri konusu düşünüldüğünde yeni başlayanlara en çok tavsiye edilen piyanodur. Ses yüksekliğini dilediğiniz gibi ayarlayabildiğiniz ve kulaklık çıkışları sayesinde dilediğiniz zaman çalışabileceğiniz dijital piyanolar kimseyi rahatsız etmeden evde, okulda ya da istediğiniz herhangi bir yerde rahatça çalışabileceğiniz özelliklere sahiptir.
Bunların Yanında Diğer Piyano Çeşitleri de Şöyledir;
Pnörmatik Piyano
Bu piyanonun çalışması, pirinç ve cetvel yani pan flürü denilen bir karton rulonun hava basıncı ile çekiçleri hareket ettirmesi ile sağlanmaktadır.
Mekanik Piyano
1800’lü yılların sonunda Amerika’da keşfedilmiş bir piyano modelidir. Otomatik piyano tipi de olarak anılır. Mekanik piyano, üstünde dışa doğru dişler bulunan ve tahta bir yuvarlağın yay yardımı ile döndürmesi ve tokmak mekanizmasını harekete geçirmesi ile çalışır. Otomatik piyano olarak da bilinen mekanik piyano, tokmakların harekete geçmesi ve içindeki tellere vurması ses çıkarmaktadır.
Hazırlanmış (Prepared) Piyano
İşlevine göre piyano çeşitlerinden diğeri ise prepared yani hazırlanmış piyano modelidir. 1940’lı yıllarda John Cage tarafından icat edilmiş olan hazırlanmış piyano diğer piyano türlerinden farklı olarak tahta, çivi ve kauçuk gibi nesnelerin tellerin arasına yerleştirilerek çalınması ile ses çıkarır. Piyanodan farklı tonda tınılar elde edilmesi mümkündür.
Piyanonun Faydaları
Geliştirilmiş el-göz koordinasyonu: Piyano çalmak sayesinde gelişen el-göz koordinasyonu; yazı yazmada kolay öğrenme, güzel el yazısı yazma yeteneği sağlayabilir.
Geliştirilmiş konsantrasyon: Piyano çalmak sayesinde çabuk odaklanmayı öğrenir. Parça çalmayı takip etmek, konsantrasyon ve odaklanmayı geliştirir. Aynı zamanda okuduğu notayı doğru olarak çalmak ve doğru tempoyu bulmak dikkati arttırabilir.
Okul başarısında artış: Piyano çalmak çocukların okulda Fen, Matematik ve Mühendislikle ilgili konulardaki başarısını arttırabilir.
Zekayı Geliştirir:
Sağ ve sol beyni aynı anda kullanmak beyindeki sinirsel bağlantıları güçlendirir. Piyano ve IQ arasındaki bağlantı oldukça çarpıcı! Okul öncesi çağlarından itibaren piyano dersi alan çocukların IQ’ları %50 oranında artıyor!
Karakter gelişimine katkı: Piyano çalmayı öğrenen her çocuk konser piyanisti olmayabilir, ancak sanata bakış açısı gelişir ve donanımlı bir vizyona sahip olabilir.
Özgüven: Bütün enstrümanlar gibi, piyano çalmak kişinin özgüvenini arttırır. Piyano, enstrüman çalmayı öğrenmek için doğru bir başlangıçtır. Küçük ilerlemelerle çocuğun motivasyonu artar, özgüven kazanmış olabilir.
Hafızayı kuvvetlendirir: Piyano çalan çocukların hafızaları gelişir; kolay unutmazlar.
Dilsel Gelişimine etkisi: Beynimizde dil ve müzik merkezlerinin birbirleri ile benzeşik çalıştığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Piyano çalmaya küçük yaşta başlayan çocukların birden fazla yabancı dil öğrenmesini kolaylaştırıyor.
İşitsel ve Sözel Beceriler: Piyano çalan çocuklar çevrelerindeki seslere karşı duyarlılık geliştirir. Örneğin; kalabalık ve gürültülü bir ortamda sesleri daha kolay ayırt edip, odaklanabilirler. Kelime hafızaları gelişir, kendilerini daha iyi ifade edebilirler.
Soyutlama Yeteneği Geliştirir: Başka türlü “ay ışığını” notalarla betimleyebilir ki?
Alışkanlık ve Çalışma Disiplini Kazandırır: Küçük yaşlardan itibaren düzenli piyano çalan çocukların hayatlarını daha disiplinli ve düzenli olarak kurgulamalarına yardımcı oluyor. Her ders tekrarında somut olarak ilerlediklerini görmeleri onlara hayatta çalışmanın, istikrarın ve tekrarın önemini farkediyor.
Çocukların gelişim ve bireysel özelliklerine göre 5.5-6 yaş itibariyle piyano atölyelerimize kayıt yaptırabilirsiniz.
Şu anda 67 yaşında piyano çalmak isteyen ve çok keyifli müzik yapan öğrencim olduğu için yaş sınırı koymuyorum ben eğitmen olarak.
“Sanat sınır tanımaz” diyorum ve hepinizi bu harika enstrümanın tuşlarına birlikte dokunmaya davet ediyorum 🎹